Az Európai Bizottság módosította bizonyos új élelmiszerek felhasználhatóságának szabályait.
A változtatások érintik:
- a laktilol, mint új élelmiszer por formájában való kiterjesztett felhasználását a jelenleg engedélyezett felső határértéknek megfelelően (A Bizottság (EU) 2024/1023 végrehajtási rendelete),
- a Haematococcus pluvialis algából származó, asztaxantinban gazdag oleorezin új élelmiszer specifikációi módosítását (A Bizottság (EU) 2024/1026 végrehajtási rendelete),
- a galakto-oligoszacharid új élelmiszer specifikációi módosítását (A Bizottság (EU) 2024/1027 végrehajtási rendelete),
- az L-5-metiltetrahidrofolsav mononátriumsója új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezését (A Bizottság (EU) 2024/1037 végrehajtási rendelete),
- az Euglena gracilis mikroalgából nyert béta-glükán új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezését (A Bizottság (EU) 2024/1046 végrehajtási rendelete),
- az Escherichia coli W (ATCC 9637) származékos törzsével előállított 3′-szialillaktóz-nátriumsó új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezését (A Bizottság (EU) 2024/1047 végrehajtási rendelete), valamint
- a púpos békalencséből (Lemna gibba) és az apró békalencséből (Lemna minor) előállított fehérjekoncentrátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezését (A Bizottság (EU) 2024/1048 végrehajtási rendelete).
Ezen rendeletek az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésüket követő huszadik napon lépnek hatályba.
NAK / Köbli Brigitta